Néhány nappal ezelőtt lezártuk a 2016-os évet, új év elején járunk. Itt az idő visszatekinteni, elemezni, összesíteni, és új fogadalmakat tenni a változtatásokra. Hogy 2017 még jobb, és sikeresebb legyen, mint az előző év volt. Ezzel kapcsolatban elárasztottak az e-mailek, hogy mit kellene másként csinálnom, hogy jobb legyen nekem ez az év. Persze az igazság az, hogy csak én tudom, mi a jó nekem, csak én tudom, hogy mit kell változtatnom, hogy nekem jobb legyen. Ugyanígy a te életedben is csak te tudod mire van szükséged, hogy neked jó legyen. Vagy jobb 2017-ben.

Kitágítom a kört. Párkapcsolat. Már nem csak rólam van szó, hanem rólunk. Erikával közösen. Nekünk mit kell változtatnunk, hogy jó maradjon, vagy akár tovább fejlődjön a párkapcsolatunk. Ez már nehezebb kérdés, hiszen nem csak rólam van szó. Összeírtam egy listát. Hogy szerintem mi a fontos egy párkapcsolatban. Nem újdonság, hiszen minden alkalommal, amikor erről beszélhetek, vagy kérdeznek, ugyanazt mondom.

Az első, szerintem legfontosabb a bizalom. Mint a szülő gyermek kapcsolatban. Mint bármilyen emberi kapcsolatban. A párkapcsolatban ezt intimitásként nevezik (Robert Jeffrey Sternberg). Félreérthető talán, de itt az intimitás azt jelenti, hogy vannak közös titkaink. Amik csak ránk tartoznak. Amit mással nem osztunk meg. Csak egymással. Vannak olyan élményeink, amik közösek. Csak a miénk. Nem osztjuk meg mással. Ez persze nem csak párkapcsolatban van meg, de akár egy igazi baráti kapcsolatban is. Emlékszem gimnáziumi barátaimra. Most is azok. Rengeteg csínytevésben volt részünk közösen. Amiket aztán nem vertünk soha nagydobra. De amikor találkozunk, akár most is, mosolyogva emlegetjük ezeket az élményeket. A mi kis titkainkat. Éppen ezért megsínyli egy tartósra tervezett párkapcsolat, ha ez az intimitás sérül. Ha Erikával közös titkainkat megosztom mással, ő könnyen érezheti becsapva magát. Akár szégyenérzést is kiválthat, ha ezt csinálnám. Még egy csomó egyéb kellemetlen érzést is. Ami rombolja közöttünk a bizalmat és ezzel együtt az esélyt a hosszútávú párkapcsolatunkra.

Az bizalom rombolásának van kevésbé észrevehető módja is. Ami talán nem ennyire szándékos és nyílt, de legalább ennyire romboló hosszútávon. Például, ha valami kihívással küzdök, és úgy érzem egyedül nem megy, kell a külső segítség. Ilyenkor az első személy Erika, akit megszólítok. Elmondom a nehézségem. Megosztom vele az életem. Ezt is. Lehet, hogy nem tud segíteni leküzdenem az akadályt. De részt tud venni az erőfeszítésben úgy, hogy támogat engem. Akár tanácsot is tud adni, hogy ő mit tenne (vagy tett) ilyen helyzetben. Ez a hab a tortán. A fontos, hogy megosztom vele az életem. Nem rekesztem ki. Ha nem ő lenne az első ilyenkor, akkor egy idő után könnyen érezhetné úgy, hogy ő mellőzött. Nem része az életemnek. Minden szándékom ellenére rombolhatnám a kapcsolatunkat azzal, hogy nem engedem a legbelsőbb körömbe. Persze működhetünk így is, hogy nem engedjük közel egymást, de szerintem csak addig, amíg nem találkozunk egy olyan személlyel, akit viszont közel engedhetünk. Onnantól vele jobb lesz időt tölteni, mint aktuális párunkkal. Az élet meg bonyolultabb lesz…

A bizalom egy másik formája az érzelmi biztonság. Meg merem osztani az érzéseimet is a másikkal. A kellemetlen érzéseimet is. Mindezt úgy, hogy tudom biztonságban vagyok. Nem fogok tovább sérülni. Elmondhattam anno, hogy mennyire értelmetlennek találtam a munkámat minden nap és ő nem azt mondta, hogy szerencsés vagyok, hogy egyáltalán ilyen jó munkám van, és ne legyek ilyen válogatós. Ehelyett, elfogadta az érzésemet még akkor is, ha esetleg nem értett velem egyet. Inkább azt mondta, hogy kihívás lehet folyamatosan motiváltnak maradni olyankor, amikor nem látható a válasz a „miért”-re. Ebből aztán kialakult több hosszabb beszélgetés is, ami megoldáshoz is vezetett. Ezért is vagyok most itt. A helyemen. Nincs recept, de biztos, hogy a bizalom ettől csak erősödik. El merem mondani az érzéseimet, mert nem félek, hogy tovább sérülök.

Szerintem ez az első és legfontosabb építőeleme a hosszútávú párkapcsolatnak. A következő napokban folytatom a listámat.

Az a kérdés, hogy neked mi a listád. Te mit tartasz fontosnak egy párkapcsolatban?

Mert az emberi kapcsolatok fontosak. Minden élethelyzetben.