Sosem hittem volna, de úgy tűnik a mai korban ünnepelt Valentin nap történetét vissza lehet vezetni egészen Krisztus születését megelőző 6. évszázadig. Persze nem ez az egyetlen eredete a Valentin napi ünnepeknek, de nekem ez tetszett a legjobban.

Ha te találsz más leírást a Valentin nap eredetéről, amit szívesen megosztanál, kérlek tedd meg az a bejegyzés alatt egy hozzászólás formájában.

Repüljünk vissza az időben egészen Amulius Királyig, akiről ebben a történetben annyit érdemes tudni, hogy Róma alapító ikreinek a nagybátyja. Ő az, aki kiadta a parancsot Romulusz és Rémusz elpusztítására. Az utasításai szerint a fiúkat a Tiberisz folyóba kellett dobni, hogy ott fulladjanak meg, így büntetvén édesanyjukat (Veszta-szűz Rhea Silvia-t), aki megszegte a fogadalmát és a háború istenével, Marssal gyermeket nemzettek.

A szolgának, akinek ezt a parancsot végre kellett volna hajtania, megesett a szíve a csecsemőkön és egy kosárba tette őket, így engedve útjára a testvéreket a folyón. Egy fügefa belógó ágaiban a sodródó kosár fennakadt és egy arra járó nőstényfarkas megmentette az éhhaláltól a csecsemőket. A Palatinus dombon lévő barlangban megszoptatta a gyerekeket. A Palatinus domb pedig arról lett nevezetes, hogy Romulusz és Rémusz itt alapította meg Rómát. A gyerekeket végül egy pásztor és a felesége vette a gondjaiba és nevelte fel.

Már felnőttként visszatértek a nőstényfarkas barlangjához és a Lupercal nevet adták neki. Úgy tartják, hogy Lupercalia a nőstényfarkas, aki megmentette Romuluszt és Rémuszt, és a római termékenység istenének Lupercusnak a tiszteletére rendezett pogány ünnep. Érdekessége ennek az ünnepnek az, hogy pont február közepén rendezték minden évben.

Lassan, nagyon lassan eljutunk Valentin napig is. Át is ugrok néhány évszázadot. II. Klaudiusz császár uralkodik Rómában. Háborúiban kifogy a legfontosabb erőforrásból, a jó katonákból. A problémát ő abban látja, hogy a családos férfi nem jó katona, mert haza húz a szíve a szeretteihez. Ezért törvényen kívülre helyezi a fiatal férfiak házasságát. Valentin, aki az egyház egy szerzetese volt, ellenszegül ennek az igazságtalan rendeletnek és titokban továbbra is összeadja a fiatal házasodni kívánó párokat. Amikor ez aztán kiderül, II. Klaudiusz halálra ítéli Valentint, a keresztény egyház szolgáját. Egy másik történet szerint Valentint azért ítélik halálra, mert fiatal keresztény férfiak szökését segíti a római börtönökből, hogy párjukhoz visszatérhessenek. Egy harmadik legenda szerint Valentin lesz szerelmes és halála előtt levelét így írja alá: „a te Valentinod”. A sok lehetséges történetben Valentin személyisége azonban nagyon hasonló: empatikus, hősies és természetesen romantikus.

A két történet itt fonódik össze. Lupercalia ünnepe pogány ünnep, minden jellegzetességével (pl. véráldozat bemutatása). Egy magyarázat szerint a Valentin napi ünnep eredete az egyháztól származik, azzal a céllal, hogy Lupercalia ünnepét keresztény formába öntsék.

A párkapcsolatok kérdése nálunk kiemelten fontos. Van párkapcsolati kártyánk a témában és évente egyszer „Valentin napi készülődésünk” is. 2018 februárjában 2 héten keresztül, naponta pozitív gondolatokat fogalmaztunk meg a gyerekeknek. Idén párkapcsolati feladatokat küldünk e-mailben, hogy február 14-ig felkészülhessetek a kapcsolatotok megünneplésére. Ha szeretnél te is részt venni pároddal az e-mail sorozatban, nincs más dolgod, mint feliratkozni az Heti Hasznos Tippekre alábbi űrlapon. Február 13-án küldjük az utolsó Valentin napi levelet, így az utolsó nap a feliratkozásra 2019 február 12.

A VALENTIN NAPI E-MAIL SOROZAT LEZÁRULT

A 2019 Valentin napi e-mail sorozatunk lezárult.