Ma már számos kutatás és felmérés eredménye elérhető, amelyek arra próbálnak választ találni, hogy egy párkapcsolat milyen indokok alapján szakad meg, illetve milyen erők tudnak két embert összetartani hosszú időn át, esetenként egy életen keresztül.

Gondoltál már arra, hogy emberi kapcsolataid milyen hatással vannak az életedre? Én úgy hiszem, egy ember életét jelentősen befolyásolja, hogy milyen kapcsolatokat tud kialakítani és fenntartani embertársaival. E kapcsolatok között a párkapcsolat kiemelkedő jelentőséggel bír. Talán azért, mert a családját nem igazán tudja megválasztani senki. A szülei, illetve gondviselői minden gyermek számára adottak, van akinek a gyermekkora kihívásokkal teli és van aki igazán arra összpontosíthat, hogy kiélje gyermeki mivoltát.

A barátokkal már más a helyzet, még inkább így van ez a párkapcsolatokkal. A nyugati kultúrában, ahol az előre elrendezett házasság nem túl gyakori, megvan a lehetőség a választásra. A kérdés csak az, hogy ezzel a választási lehetőséggel ki mennyire tud élni. Ki mennyire gondol bele abba, hogy a hosszú ideig tartó párkapcsolat első és talán a legfontosabb kritériuma a jó párválasztás. Az első lépések megtételénél, amikor még a párkapcsolat tanulási folyamata csak elkezdődik (egyébként sosem fejeződik be), akkor természetesen az a választás gyakran a legkevésbé sem tudatos. “Tombolnak a hormonok”, az érzelmi hullámvasút a javát adja. Ez akkor így van rendjén. Aztán a tanulás eredményével, ahogy a tapasztalat gyűlik, a folyamat egyre kifinomultabbá válik. A tudatosság azonban még így is csak ritkán kap kellő szerepet a párválasztásban. Pedig egy párt kiválasztani többek között egy döntés eredménye. Mint a legtöbb döntésben ebben is sokat segít az érzelmi intelligencia. Mennyivel jobb döntést lehet hozni, ha megvan a válasz 4 kérdésre:

Milyen ember vagyok én? Ehhez az önismeret minél magasabb szintje szükséges.

Mi az én álmom? Itt nem kell valami nagyon konkrét dologra gondolni, inkább csak arra, hogy az életben mi hat rám a leginkább. Mi az ami motivál és mi az, amit el szeretnék érni az életben. Van aki családra vágyik. Van aki sok utazásra. Van aki karrierre. A válaszok száma végtelen.

Milyen ember a párom? A beállítottságunk mennyire egyezik, illetve különböző? Mennyire tudjuk a különbözőségeinket összeegyeztetni, illetve mennyire tudunk az egyezőségeinkre építkezni, azokat kiaknázni?

Mi a párom álma? Mi az, ami őt hajtja előre?

Végül pedig a kérdés, amit közösen érdemes átgondolni, mennyire tudunk egymás álmaiban részt venni? Mennyire tudunk közösen álmodni?
A párkapcsolat első időszakában minden olajozottan működhet. Ezek a kérdések pedig legtöbbször teljesen feleslegesnek tűnnek. Nem is ismerek olyan párt – ez ránk is igaz – akik ezt átbeszélték volna, mielőtt eldöntötték, hogy a jövőjüket együtt képzelik el. Ha ezek a kérdések kimaradnak, az nem azt jelenti, hogy a párkapcsolat azonnal vesztésre van ítélve. Sőt! Ha a pár kellően nyitott és a döntésüknek (hogy együtt tovább az úton) jó indoka van, akkor nincs legyőzhetetlen akadály előttük.

Ilyen pároknak dolgoztuk ki a Párkapcsolati kártyáinkat. Hogy még színesebbé tegyük az együtt töltött időt és megerősítsük a választ a “miért ő” kérdésre.