Érzelmi intelligencia és a mesék

Mindannyian ismerjük a népmesei fordulatokat, amikor a legkisebb fiú győzedelmeskedik a veszélyek vagy ellenségek fölött, és diadalmasan tér haza.

Vagy olyan mesehősöket, akik varázslattal, segítséggel jutnak el a célig. Mi különbözteti meg a sikeres mesehősöket a sikertelenektől?

Sokan sokféle választ adnának a kérdésre, én úgy vélem, hogy az érzelmi intelligencia biztosan ott van közöttük. Mivel minden mesehősnek be kell járnia a maga útját, és ha elágazáshoz érkezik, vagy találkozik valakivel az útja során, döntéseket kell hoznia: merre induljon tovább, és arról is, hogyan viszonyuljon az idegenhez. A döntéseinkben pedig minden alkalommal ott vannak az érzelmeink. Tudatosan, vagy tudat alatt, de befolyással bírnak minden döntési helyzetben.

Maradva a mesebeli találkozásoknál, az is fontos kérdés, hogyan viszonyulunk másokhoz. Ha a legnagyobb vagy a középső királyfi nem adott enni a rókának/egérnek – vagy bármilyen más állatnak – elzavarta , vagy tudomást sem vett róla, elmaradt a kommunikáció, a kapcsolatba lépés a másikkal, így nem lett belőle sem együttműködés, sem közös problémamegoldás, és így borítékolható a kudarc. Hiszen mi az a tevékenység, amit teljesen egyedül, a másokkal való hatékony együttműködés nélkül sikeresen lehet folytatni?

A legkisebb királyfiak ezt ismerhették fel – és a segítséget nem számításból, hanem jó szándékkal adták. Később ugyanígy el is tudták fogadni.

A mesék másik gyakori eleme a főhős olyan helyzetbe kerülése, amikor nincs választási lehetősége. Gondoljunk csak Csipkerózsikára. Nem mondták el neki, mi történhet vele, ha rokkához nyúl, és nem volt lehetősége úgy dönteni, hogy inkább mégis otthon marad, és nem költözik az erdőbe. És nem tudhatta meg, hogy ki is ő valójában.

A konfliktusaink gyakran a kommunikáció hiányából vagy a félreértésekből alakulnak ki. Mennyivel egyszerűbb lenne jól alakítani a kommunikációnkat, hogy ne küzdjük hosszasan a félreértésekre épült helyzetek kibogozásával!

Még jobb, ha mi magunk is felismerjük az összefüggéseket, nem csak a mesehősök.

A mesékről szóló sorozatos elmélkedés további részei: