A lányok szeretik Elsát, mert különleges. Mert más, több, mint az átlagos. Hiába Anna minden fáradságos küzdelme, a mese kis nézőinek túlnyomó többsége Elsát tartja a főhősnek, sőt, olyanná szeretnének válni, mint ő.

Én más nézőpontból figyeltem meg ezt a mesét (is), mint annak idején a Csipkerózsikát.

A Jégvarázs rejtett mondanivalója tehát:

1. Fontos leckét ad a kommunikációról (vagy annak hiányáról)

Amikor megijednek Elsa varázserejétől, ahelyett, hogy beszélnének róla, eltitkolják. Bezárkóznak, titkok, neheztelés, félelem költözik a falak közé. Az erős kötelékek meggyengülnek, a testvérek eltávolodnak.

Pedig csak el kellene mondaniuk mi a helyzet, és közösen nekilátni a megoldás keresésének.

Ez a helyzet az elhallgatás, a félreértés, a másik bevonása nélküli “legjobb akarása” sok mese kiindulópontját képezi.

2. Tanulhatunk az érzelmekről – félelem szerepe

Amikor Trollpapa meggyógyítja Annát a mese elején, elmondja, hogy a legrosszabb a félelem. Mindannyian félünk attól, amit nem ismerünk, ehhez nincs szükség nagy beismerésekre. Az újdonság ijesztő.

Ám a félelmeink segíthetnek is, ha figyelünk rájuk és nem elhallgattatni akarjuk őket. A félelem nagy motiváló erő, de csak ha nem hagyjuk, hogy kísértsen és még inkább elzárjon bennünket a világtól.

3. A másik motiváló erő

És a végén persze ott a katarzis, kiderül, hogy a félelem helyett a szeretet is motiválhat. Itt pedig visszakanyarodunk az első ponthoz: ha Elsa megkapta volna a lehetőséget, hogy nyíltan beszélhessen a félelmeiről, és segítették volna abban, hogyan tudja keretek között tartani, na igen, akkor most nem lenne Jégvarázs, amiről írhatok.

4. Nézzük meg, ki a barátunk

A jóképű ám számító Hans helyett a trollok azok, akik valóban segítenek és segíteni akarnak. Ne ítéljünk a külső alapján, és szakadjunk el a szép=jó sztereotípiáktól.

5. Tippek

Beszélgessünk az érzelmekről a gyerekeinkkel, akár a Jégvarázs példáján keresztül.

Mit éreznének Elsa helyében, ha varázserőnk van?

Kérnének-e segítséget, ha érezzük, hogy nem tudunk uralkodni az erőnkön?

Mit lehetne tenni, hogy ne kelljen bezárkózni a palotába?

Sok-sok hasonló, jó kérdést tehetünk fel, és megismerhetjük, hogyan gondolkodnak a gyerekeink a világról, Elsa történetén át.