A gyerekek általában kíváncsiak. Sokat kérdeznek, úgy érzik sok mindent tudniuk kell. Ez így van rendjén. A sok kérdéssel információt kapok szülőként arról, hogy éppen mi foglalkoztatja gyerekeimet. Még akkor is, ha vannak pillanatok, amikor a sok kérdés éppen nagyon zavaró vagy fárasztó. De akkor is izgalmas, amikor olyan kérdést kapok, amire sosem gondoltam volna, így válaszom sincs rá. Ez nálatok is így van?

Ezt a természetes érdeklődést összekapcsoltuk az érzelmi intelligenciával és egy szórakoztató családi játékot készítettünk belőle.

Mi lenne, ha ki kellene találni, vajon a másik mire gondol? Nem gondolatolvasást terveztünk, viszont ez a fajta gondolkodás – mit érez a másik, mire gondol és ezek után majd mit fog csinálni – erősíti az empátiát. Ha ez rutinná válik, – azaz már nem tudatosan, de mégis végiggondoljuk ezeket a kérdéseket, –  nagyban segíthet jól dönteni egy-egy nehéz helyzetben is.

Például a reggeli induláskor nagyon hasznos, ha bele tudom helyezni magam a gyerekeim nézőpontjába. Amikor a tervezett indulás időpontja utáni percben is, “csak még ezt gyorsan befejezem” felkiáltással még nekiáll LEGO-t építeni, rajzolni, kötni, stb. Tudom, hogy az a tevékenység számára akkor a legfontosabb, legérdekesebb, legizgalmasabb, legszórakoztatóbb, stb. (mindenki ki tudja választani a megfelelő jelzőt). Mivel használom az empátiám, ami ilyen és ehhez hasonló információkkal segít a legjobb utat kiválasztani, általában hamar tudok valamilyen megoldást találni, hogy elinduljunk – valamit ami az elindulást teszi a legfontosabb, legérdekesebb, legizgalmasabb, legszórakoztatóbb eseménnyé. Szerintem már érted, mire megy ki a játék. 🙂

A kérdés az, hogyan lehet a gyerekek természetes érdeklődését úgy munkába állítani, hogy az segítse az empátiájuk fejlődését, megerősítését. Ha ezt a kérdést teszem fel nekik, hogy “Szerinted mire gondolok?“, akkor legtöbbször a válasz az, hogy “Nem tudom.” Ez a kérdés túl általános. Ez nemigen tudja a gyerekek érdeklődését felkelteni, vagy a már meglévőt fenntartani. Ennél konkrétabb dolgokra van szükség. Olyan élethelyzetre, amibe bele tudják élni magukat és úgy túráztathatják meg szürkeállományukat, hogy észre sem veszik. Például olyasmire, hogy “Ha lehetne egy kívánságom, hogy anya milyen ételt készítsen nekem, akkor szerinted én mit kívánnék?” Kipróbáltuk és amikor ilyen formában kérdeztük a gyerekeket, akkor habozás nélkül beálltak játszani és nagy erőbedobással próbáltak empatikusak lenni, hogy kitalálják az adott helyzetben mi hogyan éreznénk magunkat, mire gondolnánk és mit cselekednénk.

A játék ezekből a gondolatokból indult ki és érte el jelenlegi formáját. A játék persze csak úgy az igazi, ha mindenki kipróbálhatja az összes lehetőséget. Azaz hogy kinek a bőrébe kell bújni, az körönként változik. Minden körben más kapja a kérdést és a többieknek az ő válaszát kell kitalálniuk. 40 kérdést gyűjtöttünk össze, ami akár hosszú játékokat is lehetővé tesz. A játékot ingyenesen letöltheted. (Tartalma: a játék részletes leírása és a kérdések nyomtatható kis kártyákon).

LETÖLTÉS

A letöltési linkkel kapcsolatban 2 lehetőség van:

  1. már feliratkoztál a Heti Hasznos Tippek listára és meg is kaptad az első e-mailek egyikében a linket, ahol ingyenesen letöltheted a játékot,
  2. még a feliratkozás előtt állsz, amit egyébként megtehetsz itt is, ha kitöltöd ezt az űrlapot, és így megkapod a letöltési linket e-mailen.

A játék egyrészt fejleszti az empátiát, másrészt csapatépítő játéknak is beillik, hiszen rengeteg mindent tudhattok meg egymásról, vagy tudatosíthattok, ha csak sejtésetek volt róla. Amikor még fejlesztési fázisban itthon kipróbáltuk saját gyermekeinkkel, akkor nagy volt a siker az első pillanatban. Nehéz volt abbahagyni, annyira érdekelte őket, hogy új dolgokat tudjanak meg, illetve új dolgokat árulhassanak el magukról. Próbáljátok ki ti is és kérjük, osszátok meg élményeiteket, tapasztalataitokat egy kommentben.

Jó játékot és jó szórakozást kívánunk!