“Több, mint 9000 dobást kihagytam a karrierem során. Majdnem 300 játékot elveszítettem. 26 alkalommal, amikor rám bízták a játékot eldöntő dobást, nem jártam sikerrel. Hibáztam újra és újra és újra az életem során. És éppen emiatt lettem végül sikeres.”  – Michael Jordan

Szégyelld magad! Vajon hányszor hallottuk ezt a felszólítást gyerekkorunkban? Szüleinktől vagy az iskolában, kisebb vagy nagyobb vétkeinkért.
Lehet, hogy csak vállat rándítottunk és azt mondtuk: kit érdekel, de a lelkünkön ott maradt a karcolás, amit máig őrzünk.

Miért olyan nehéz elfogadni, hogy egyikünk sem tökéletes? Igen, az a szomszéd, kolléga, nagynéni vagy barátnő sem, aki olyan nagyon igyekszik, hogy annak állítsa be magát. Akivel akarva-akaratlanul összeveted magad, és mindig Te jössz ki másodikként.

Miért olyan nehéz elfogadni a hibáinkat?

A hibázásnak nincs kultúrája itthon, a szüleink/nagyszüleink szeretetük megvonásával fenyegettek bennünket, ha hibázunk, az iskola még inkább arra tanított bennünket, hogy hibázni vétek, és szégyellnivaló.

Azt nem tanították meg velünk, hogy a hibáink egy tanulási folyamat igen fontos részei, és általuk leszünk egyre jobbak és jobbak. Így aztán nem hogy nem szégyellnünk nem kellene őket, de egyenesen büszkék lehetnénk rá – ha hagynák. Bármerre nézünk, minden területen azok alkották a legnagyobbat, akik nem elsőre hozták a tökéleteset, hanem kitartóan próbálkoztak és tanultak a tévedéseikből.

Amikor elsőre megoldunk valamit, nem foglalkozunk azzal, hogy átgondoljuk, – ami pedig segítségünkre lehetne egy másik alkalommal – hiszen sikerült. Ami már önmagában jó. Azért álljunk meg egy pillanatra és kérdezzük meg magunktól: a dolgok többsége valóban elsőre sikerül?
Hányszor mondjuk el a gyerekeinknek, mire átmegy az üzenet? Hányszor futunk neki egy új tervnek egy szükséges változtatásnak, mire látjuk az eredményét? És ha végre ott vagyunk, minden hibánk, hezitálásunk, tévedésünk egy-egy ékköve lesz a sikerünk koronájának.

Miért nem tudunk hát így nézni rájuk?

A kisfiam egyszer igen találóan foglalta össze az egyik ilyen élményünket: „ Anya, ez is egy tapasztalás volt.” Mert minden hiba és tévedés az: tapasztalat, ami segít, hogy egy következő alkalommal jobban csináljuk.

“Nem vallottam kudarcot. Találtam 10000 olyan megoldást, ami nem működik.” – Thomas A. Edison