Ebben a bejegyzésben olyasmiről írok, ami nem hiszem, hogy újdonság lenne. Néha azonban jó a már tudott és ismert gondolatokat átismételni. Azért, hogy beépüljenek a hétköznapi rutinok közé és ne csak polcon porosodó, haszontalan igazságok maradjanak.

A gyerekek szükségleteinek a kielégítése fontos. Ez a mondat kicsit furcsán hangzik, ezért kibontom. Minket élőlények vesznek körül a lakóhelyünkön. Vannak kerti és szobanövényeink is. Lakik velünk még 4 tengerimalac is. Gondoskodnunk kell mindről, hogy életben maradjanak. Itatni, etetni kell őket. Ez természetes. Azonban ha szeretnénk, hogy a növényeink szépek és egészségesek legyenek, csakúgy mint állatkáink, akkor ennél kicsit többre van szükség. Hogy ne csak túléljenek, hanem éljenek és ragyogjanak.

A gyerekeknek sem elég, ha fedél van a fejük fölött és kapnak enni és inni. Életkoruk, temperamentumuk szerint vannak további biológiai igényeik is. A legáltalánosabb ilyen igény a mozgás. A fizikai aktivitás. Persze erre nem csak a gyerekeknek van biológiailag szükségük, hanem az embernek nevezett élőlénynek. Életkortól függetlenül. Még akkor is, ha idővel erről megtanulunk lelkileg leszokni. Vagy megtanítanak minket leszokni. Az egyik legjobb módszer erre a képernyő. Legyen az TV, számítógép, vagy bármilyen okos eszköz, erre nagyon alkalmas. Nem folytatom, mert ezt a témát (média és gyerekek) nem lehet kimeríteni itt és most. Vissza az eredeti gondolatmederbe.

Mivel erről végtelen számú kutatás és írás található, ezért nem mélyedek bele, csak egy gyors listát gyűjtöttem össze mi a haszna a szabad mozgásnak. A lista messze nem teljes, esetleg kiegészítheted a megjegyzésben, mi maradt le.

Fizikai haszon

  • Karban tartja az izmokat
  • Javítja a keringést
  • Erősíti a csontokat
  • Segíti az egészséges testsúly megőrzését

Érzelmi haszon

  • Javítja az önértékelést
  • Csökkenti a depressziót
  • Növeli a koncentráció képességét
  • Általánosan javítja a közérzetet és növeli az energiát
  • Csökkenti az érzelmi ingadozásokat
  • Boldogság érzetet ad

Ez az egész onnan jutott eszembe, hogy mostanában az időjárás nagyon beszűkíti a lehetőségeinket. A sár és a latyak nagyon el tudja, legalábbis nekünk szülőknek venni a kedvét a kimozdulástól. Az egymillió réteg ruha felöltése, majd levedlése pedig a gyerekek motivációját csökkenti a családunkban. Most végre friss volt a hó. Ki is mozdultunk azonnal. Pár órát elbohóckodtunk és olyan érzés volt, mint egy falat kenyér éhség esetén. Mindent összevetve én már nagyon várom a tavaszt…