Az önbizalom kérdése, – illetve inkább az önbizalom hiánya -, gyakran felmerülő téma, amikor szülőkkel vagy pedagógusokkal beszélgetünk. Leggyakrabban persze a gyerekekről van szó.

  • Mit lehet tenni, hogy a gyermekem önbizalma helyére billenjen?
  • Nem bízik magában, fél új dolgokat kipróbálni.
  • Sokszor bele sem fog semmibe, mert azt mondja, “ez nekem úgysem fog sikerülni”.

Valószínűleg veled is előfordult már, hogy megkérdőjelezted saját magad, saját képességeid. Aztán történt valami, ami vagy átlendített a bizonytalanságodon és erőt adott, vagy pont fordítva: növelte a félelmed és megakadályozta, hogy az elképzeléseid szerint cselekedj.

Azzal, hogy alkalomadtán megkérdőjelezzük magunkat, nincs különösebb gond. Vannak pillanatok, amikor túl sok az ismeretlen és a végkifejlet is teljesen bizonytalan. Ezek a pillanatok egyszerre lehetnek izgalmasak és közben kicsit félelmetesek is. “Mi van ha….?”

Az önbizalom nem annak a fokmérője, hogy ilyen helyzetekben félsz vagy nem. Sokkal inkább azt mutatja meg, hogy mit kezdesz ezzel a félelmeddel.
A félelem egy nagyon hasznos érzés. Még akkor is, ha kényelmetlennek érzed. A haszna az, hogy információt ad. Van tárgya, jól körül határolható (ha nincs tárgya, akkor azt szorongásnak nevezik és azt máshogy kell kezelned).

A félelmed lehetséges veszélyre, sérülésre hívja fel a figyelmed. Ebben az esetben segít, hogy elkerüld ezt a veszélyt. Ugyanakkor a félelem lehet alaptalan is. Szélsőséges esetben az ilyen alaptalan félelem okozhatja a fóbiákat.

Ha meg tudod fejteni mi áll a félelmed hátterében, már egy lépéssel közelebb kerültél, hogy le tudd küzdeni – az önbizalmad támogatásával. A félelem leküzdése nem sétagalopp, sokkal inkább erőfeszítés. Ebben az erőfeszítésben, a kitartó cselekvésben segít az önbizalom.

Ha már vannak olyan emlékeid az “élményputtonyodban”, amikor hasonlóképpen tartottál valamitől, de mégis belevágtál, majd az pozitívan zárult, akkor azok mind pozitívan hatnak az önbizalmadra – és a következő cselekvésedre. Ezekhez az emlékekhez visszanyúlhatsz: “Aha… A múltkor hasonló volt a helyzet. Bizonytalan. De belevágtam és sikerült. Akkor most is belevágok és megpróbálom elérni a célt.”

A gyerekek is hasonlóképpen működnek. Ám az ő “élményputtonyuk” sokkal kevesebb támogató élményt tartogat, hiszen még kevesebb alkalmuk volt gyűjtögetni. A legnagyobb segítséget itt tudjuk adni a gyerekeknek. Minden alkalmat érdemes észrevenni és megragadni, amikor valami pozitív élményt tudunk adni a gyerekek puttonyának tartalmához.

Az első lépésben azonban érdemes magadat is megvizsgálnod.

Te hogyan kezeled azokat a helyzeteket, amelyekben önbizalomra van szükséged?

Vajon mekkora önbizalommal rendelkezel?

Átlagos, vagy átlag alatti, esetleg feletti az önbizalmad?

Nincs mitől tartanod, itt a remek alkalom, hogy kitöltsd az önbizalom tesztünket!

Ha szeretnél még hasonló írásainkról, vagy tesztjeinkről elsőként értesítést kapni, akkor csatlakozz a hírleveleinket olvasók táborához az itt található űrlap kitöltésével.

[activecampaign form=30]