Tudtad, hogy mindenkinek vagy egy láthatatlan vödre? Bizony ám, egy olyan, amit senki sem lát, mégis magunkkal hordozzuk mindenfelé, amerre csak járunk.

És hogy mi célt szolgál ez a vödör? Minden alkalommal, amikor valami jó dolog történik velünk, a vödör feltöltődik. Amikor pedig valami bánt bennünket, vagy szomorúak vagyunk valami miatt, azaz rosszul érezzük magunkat a bőrünkben: a vödrünk kiürült.

blue-1283078_1920

Ami kicsit összetettebbé teszi a helyzetet, hogy képesek vagyunk mind a saját, mind mások vödrét feltölteni vagy kiüríteni. Néhány lehetőség a vödrök feltöltésére: egy mosoly, egy ölelés, egy-egy kedves szó vagy barátságos cselekedet.

Van persze olyan példa is, amikor az egyik gyerek a saját üres vödrét úgy próbálja feltölteni, hogy másokét is kiüríti, ám ezzel a módszerrel nem jár sikerrel, és az ő vödre továbbra is üres marad.

child-392971_1920

Mi a haszna ennek a fura vödrös történetnek?

A gyerekek megtanulják, hogy a saját viselkedésük hatással van arra, hogy érzik magukat, és hatással vannak másokra is. Remek példákat hozhatnak arra, hogy néha egészen kis dolgokkal szebbé tehetjük egymás napját.

Azóta, mióta erről a történetről beszélgettünk, a gyerekek még gyakrabban ölelgetik egymást, mint eddig. Ez már magában megérte.

 

Van, hogy keresik a kezükben a vödröt, és látni szeretnék mindazt, amit éreznek, hogy mennyire van tele a vödrük.

Mi, felnőttek is sokat tanulunk közben. Hálás köszönettel gondolok Carol McCloud-ra, aki megalkotta ezt a kis történetet.

 

 

0