Szívintelligencia

A szív tudománya

Az egyesült államokbeli HeartMath Intézet több, mint 30 éve kutatja a szív és az agy kapcsolatát, kölcsönhatását, illetve a stressz és az érzelmek a testünkre, elménkre gyakorolt hatását.

Segítségével emberek ezrei nyugodtabban, könnyedebben, fókuszáltabban élik az életüket, kevesebbet stresszelnek és jobban alszanak.

Mire jók ezek a gyakorlatok és eszközök?

A HeartMath több, mint 300 lektorált és független tudományos tanulmányban igazolja a gyakorlatok és/vagy eszközök használatának kedvező eredményeit, jótékony hatásait. Teljesen újszerű megközelítéssel foglalkozik az érzelmi, mentális és testi jólét fejlesztésével, melynek alapja, hogy a szívritmus természetes, egészséges szabályozása megtanulható. Ennek segítségével a szervezetünk koherenssé válik, egy olyan tudományosan mérhető állapotot idézünk elő, amiben az elménk, az érzelmeink és a testünk összhangba kerül és képessé válik a lehető legharmonikusabb együttműködésre. Ebben a szív-koherens állapotban könnyen kezeljük a stresszes helyzeteket, egyszerűbben változtatunk a szokásainkon, hozzáállásunkon, felülemelkedhetünk a szorongásainkon, félelmeinken.

És ez csak a kezdet…

A szív és az agy kapcsolata

Valószínűleg legtöbben azt tanultuk, hogy az agyunk a főnök és az egész testünk, a szerveink – és így a szívünk is neki engedelmeskedik. Azonban a több évtizede folyó kutatások során kiderült, hogy a szív sokkal több idegi jelzést küld az agynak, mint fordítva. Sőt a szív jelzései jelentős hatással vannak az agyműködésre: az érzelmi feldolgozásra és a magasabb szintű kognitív képességekre is, mint például a figyelem, az észlelés, a memória és a problémamegoldás. Az agyunk folyamatosan reagál a szívünk által kiadott jelzésekre. Vagyis a szívünk állapotától, működésétől függenek a fenti képességek.

Nézd meg milyen különleges kapcsolatban van a szív és az agy!

Hogy néz ki ez a gyakorlatban?

A HeartMath a szívverés vizsgálata közben észrevette a biológiai kapcsolatot a sokak által megfoghatatlannak ítélt érzelmek és az agy működése között. A különböző érzelmi állapotokkal során tapasztalt különböző szívverési mintázatoknak más és más hatása van az agyra.

A stressz és a negatív érzelmek megélésekor a szívritmus rendezetlen és egyenetlen. Ez a hektikus szívritmus olyan idegi jelzést küld az agynak, ami gátolja, blokkolja a magasabb szintű agyi folyamatokat. Emiatt nem tudunk tisztán gondolkodni, emlékezni, érvelni, jól választani és tanulni. És ez magyarázza azt miért hozunk rossz döntéseket túl nagy nyomás, stressz alatt…

Szerencsére van ennek jó oldala is… mivel a szívritmus természetes szabályozása megtanulható, ezért elsajátíthatjuk, hogy előzzük meg a fenti mentálisan leblokkolt állapotot, sőt, hogy idézzük elő azt, hogy a szívünk pozitívan befolyásolja, támogassa az agyunk működését.

A pozitív érzelmi állapotnak köszönhető egyenletes és rendezett szívritmus elősegíti és erősíti az agyműködést és az érzelmi stabilitást. Ez azt jelenti, hogy a pozitív érzelmek előhívásával koherens, egységes szívritmust idézünk elő, amiből nem csupán a testünk profitál, hanem jótékony hatással van arra is, hogyan gondolkodunk, észlelünk, érzünk és cselekszünk.

Szeretnéd Te is kipróbálni?

Töltsd ki a jelentkezési űrlapot és egyeztessünk időpontot egy díjmentes bevezető konzultációra!

Szeretettel várlak!

Kata