Nézzük először, mi NEM az érzelmi intelligencia:Empátia - EQ workshop Értsünk szót

– Nem, az IQ ellentéte

– Nem azonos a kedvességgel

– Nem egyenlő az empátiával

– Nem igaz, hogy a nők mindig magasabb értékekkel rendelkeznek

Ha már idáig eljutottunk, az első és legfontosabb: az érzelmi intelligencia egy készség. Sőt, talán még pontosabban: készségek együttese.

Jó hír, hogy ez a készség fejleszthető, nem kell a velünk született szinten maradnia.

Mindenkinél más készségterületek erősebbek, az öröklött és a személyiségünk fejlődése során átélt tapasztalatok hatására.

Az érzelmi intelligencia tehát egy készség, amely használata során felismerjük, beazonosítjuk a saját érzelmeinket, és képesek vagyunk erre mások esetében is. Ezeket az érzelmi információkat és a körülményeket figyelembe véve pedig meghozzuk a lehető legjobb döntést.

Minél több információval rendelkezünk egy helyzettel, és az abban résztvevőkkel kapcsolatban, annál valószínűbb, hogy jó döntést hozunk.

Az érzelmeink jelen vannak minden tapasztalatunkban, minden döntésünkben. A kérdés az, hogy figyelembe vesszük-e a belőlük származó információkat vagy sem. A döntéseink így is úgy is megszületnek, a különbség pedig jól látható, sőt érezhető lesz.

Annak ellenére, hogy szeretjük azt hinni, hogy logikusan működünk, a döntéseink jelentős részét érzelmi alapon hozzuk, ám ezeket visszamenőleg nagyon jól meg tudjuk indokolni, logikusan.

Közel sem vagyunk annyira logikus lények, mint amennyire szeretjük azt hinni magunkról. Ám ha az érzelmeinkből származó információkat megtanuljuk jól használni, az IQ készségeink mellé egy nagyszerű társat kapunk az EQ készségeink képében. Ezek pedig segítenek, hogy ne csak a tudásunk, hanem az együttműködési készségeink, a problémamegoldásunk, az empátiánk és az érzelmeink feletti kontrollunk segítségével a lehető legjobb önmagunkká váljunk. Akár szülőként, akár társként, akár vezetőként, akár alkalmazottként, minden szerepünkben jól jön, ha használjuk.

Ezen az úton pedig folyamatosan a segítségedre leszünk, megmutatjuk, hogy működik mindez a gyakorlatban, és hogyan tudod Te is a legtöbbet kihozni mindabból, amivel az érzelmi intelligencia a segítségedre lehet.

 

További írásaink:

7 tévhit az EQ-ról

Érzelmi hullámvasút

 

 

Kapcsolódó EQ termékeink

EQ kártya, füzet és mesekönyv

 

0