Vannak helyek, ahová nem tervez elmenni az ember, aztán valahogy mégiscsak ott van. És visszatér, újra és újra. Ötödik éve vagyunk a Futura Élményközpont visszatérő látogatói, a gyerekek legnagyobb örömére. Élménybeszámoló következik.

A Futurát egy régi malom épületében alakították ki, minden emelete sok különböző élményt ígér.

futuraparkvizesA földszinten a víz az úr, a gyerekeket általában jó negyedóráig hagyjuk gátat építeni, labdákat engedni az örvénybe vagy terelgetni az egész pályán, aztán jön a vízzel irányítás, fel tudnak-e tolni egy labdát az emelkedőn? Ezt még simán tudnák folytatni újabb negyed, talán egy fél óráig is, ám sok még a látnivaló jeligével igyekszünk őket kimozdítani a bejárat mellől.

A szuper terepasztalon úgy alakítják a felszínt ahogyan akfuturaparkterepasztalarják, mély tengertől a hegycsúcsig minden belefér. A gyerekek ezt is nehezen hagyják ott, főként ha egyébként is olyan lelkes homokban-építők, mint a mi gyerekeink.

A következő szint a földé, tapintás és illatok is szerepet játszanak, így ismerhetjük fel, mi rejtőzik a fal mögött, amit az ajtók kis nyílásain keresztül kell kitalálnunk. Megismerhetjük a kőzetfajtákat is, amelyeket egy nagy asztalnál a megfelelő helyre kell illeszteni. Ez nekünk mindig kihívás.

Amikor még egy szinttel feljebb megyünk, a levegő szintjére jutunk. Hajthatjuk a kisautókat a versenypályán a saját erőnkkel – kerékpározás közben drukkolhatunk a saját autónknak, minden azon múlik mennyire hajtjuk a pedálokat.

Megvizsgálhatjuk a szelet munka közben és holdsétát is tehetünk. Kipróbálhatjuk a hangokat: nagy kedvenc a lábbal működtethető zongora, szigorúan zokniban.

A legfelső szint a tűzé. Itt végigjárhatjuk a tükörlabirintust, próbára tehetjük a szemünket sok-sok érdekes látnivalóval.

A hatalmas terepasztalok mellett pedig szintén megáll az idő, a gyerekek nem győzik követni a sok izgalmas történést a holdra szállások körül.

Minden alkalommal végignézzük a tudományos kísérleteket, eddig még nem volt olyan alkalom, hogy unatkoztunk volna bármelyiken is. Ovisokkal, iskolásokkal mindenképp megéri részt venni a bemutatón,  amelyekhez előre meghirdetett időpontokban csatlakozhatunk.

Hasonló a helyzet a Planetáriummal is, már az izgalmas, hogy be kell mennünk a nagy sátorba, majd fekve hallgatjuk az ismertetőt, miközben a fejünk felett bolygók és csillagok, csillagképek és meteorok és még sok minden más váltja egymást. Ide is meghatározott időpontban térhetünk be, ezekről a belépésnél is, és később hangosbemondón is tájékoztatást kapunk.

Bármilyen is az időjárás, mi mindig visszatérünk, a gyerekek már előre számolják a napokat, mikor megyünk újra.

Látogassátok meg ti is Futura Élményközpontot Mosonmagyaróváron!

 

 

 

0