Láttad  vagy sem, részt vettél a múlt héten megtartott webináriumon vagy sem, a következő 5 pontban megtudod, miért remek tapasztalat az Agymanók.

Disney Pixar

Disney Pixar

 

1. Szeretjük, mert végre egy mese, ami rólunk szól. Nincs csoda, varázslat, csak hétköznapok, szépen, humorosan vagy éppen szomorúan. Úgy, ahogy vannak. Felnőttként visszamehetünk az időben, és pontosan át tudjuk élni a főszereplő kislány érzelmeit. Én 12 voltam, amikor elköltöztünk – bár csak városon belül – és hiába volt az új szobám szebb, naposabb, és saját, a szívem szakadt bele, hogy otthagyjuk a régit. Látod, előjött…

2. Szeretjük, mert nincs benne ellenség. Nem kell sárkányt, gonoszt, boszorkányt… győznie Riley-nak ahhoz, hogy hőssé váljon. Ellenség nélkül is drukkolunk, hogy helyükre billenjenek a dolgok, hogy meg tudjon barátkozni az új helyzettel, hogy újra kapcsolódni tudjon a szüleivel, hogy ne dőljön le minden sziget, hogy időben visszaérjen Derű és Bánat… és még így is le tudjuk vonni a tanulságot.

 

3.  Szeretjük, mert értékeket mutat. Valódiakat. Az érzelmeink néha összekuszálhatnak dolgokat, ám csak azért, mert nem tanuljuk meg értelmezni, hasznosítani mindazt, amit üzennek. Itt megmutatják, hogy fontos, hogy legyen meg az összhang, hogy minden érzelemnek megvan a maga helye és értéke, még akkor is, ha épp nem érezzük a legjobban magunkat, miközben megtapasztaljuk. Minden érzés fontos és értékes.

 

4. Szeretjük, mert elgondolkodtat. Fájdalmas pillanat, amikor Anya azt kéri a lányától, hogy ebben a nehéz helyzetben mosolyogjon csak, Apának így könnyebb mindezt elviselni. Elnyomja a valódi érzelmeket, azért, hogy a felszín szebb legyen. Ami nem segít, és ahelyett, hogy közelítené a feleket, csak még távolabb küldi őket, hiszen nem beszélhetnek őszintén, ha fenn akarják tartani a látszatot. Szerencsére a végére, amikor az érzelmek ismét előbújhatnak a falak mögül, újra kapcsolódni tudnak, mert korábban már mindezt felépítették. Ám néha a jó gyakorlathoz sem egyszerű visszatérni.

 

5. Szeretjük, mert remek alapot ad a beszélgetésekhez. A legnagyobb értékét nem pusztán a létében látom, hanem abban, hogy szinte kiapadhatatlan forrása az érzelmekről szóló beszélgetéseknek. Szülő és gyerek egyaránt tanul belőle, úgy, hogy  közben még erőlködnie sem kell. Elég, ha kérdeznek 🙂

A következő Agymanókon túl webinárium: december 15-én 20:30-21:30-ig! – Ahol nem csak a meséről, de az érzelmek szerepéről és gyakorlati hasznáról is beszélgetünk majd. (A részvétel díjmentes, kizárólag az aktivitásodra számítunk :))

A webináriumra összesen harmincan tudnak bejelentkezni, ha nem szeretnél lemaradni, itt jelentkezhetsz:

Webinárium jelentkezés - Agymanók EI
Sending

 

0